Spring videre til dokument

Immunforsvar Biologi noter

Immunforsvar Biologi noter
Kursus

biologi

31 Dokumenter
Studerende delte 31 dokumenter i dette kursus
Akademisk år: 2021/2022
Uploadet af:
0følgere
522Uploads
157upvotes

Kommentarer

Venligst log på eller registrer dig for at poste kommentarer.

Forhåndsvisning af tekst

Immunforsvar Biologi noter

immunforsvar og bakterieinfektion hos spædbørn

I denne opgave skal jeg besvare spørgsmål, som omhandler kroppens immunforsvar og bakterieinfektioner hos spædbørn. Formålet med vores Immunforsvar er, at beskytte os mod

sygdom. Og i denne opgave er der et fokus på fostre og spædbørn, fordi de når de er fostre er ''koblet'' til moderens system, og får altså her antistofferne igennem moderkagen, og når de er spæd får de det igennem moderens mælk.

A

a: forklar, hvorfor fostrets IgM koncentration er så lav sammenlignet med IgG koncentrationen

Begge antistoffer(samt de 3 andre typer) bliver dannet i B-lymfocytterne, og er opbygget af to lange og to korte protein kæder, som tilsammen skaber et stort molekyle. Molekylets struktur er Y formet, og hver at de to Y-grene er variable fra antistof til antistof. Grunden til at der er en større koncentration af antistoffet IgG i fostret er fordi IgG kan trænge igennem moderkagen, til fostret. Altså opnår barnet en beskyttelse de første par måneder af sit liv, via moderens antistoffer. Hvis vi derimod retter fokus mod IgM, kan vi sige at det bliver dannet hurtigt efter barnets første infektion, og da barnet ikke er direkte udsat, mens det ligger i maven, skal infektionerne altså komme igennem moderen. De måder det kan det på er igennem skede, og livmoder eller hvis moderen fx får røde hunde, eller får/har kønssygdomme. Det er altså disse to faktorer der er afgørende for at IgM koncentrationen er lavest.

b: Analyser figur 1 og forklar, hvad udviklingen i henholdsvis IgG og IgM antistoffer betyder for fostrets/spædbarnets immunforsvar Ud af x-aksen på figur 1 har vi alderen i måneder, og op af y- aksen har vi antistofindholdet i % af voksen-niveau. Vi kan se på x-aksen i punktet ''0'' bliver barnet født. På grafen kan vi se, at IgG er delt op i 2 en fra moderens og en fra barnet. På figuren kan vi se at IgG koncentrationen er meget højere end IgM koncentrationen inden fødslen. Hvis vi så kigger på ca. 3 månder efter fødslen, ser vi at koncentrationen af IgM er højere end koncentrationen af IgG fra moderen. Dette skyldes forhåbentligt, at der ved førstegangsinfektion dannes mest IgM og at det dannes en del hurtigere end IgG. På trods af at IgM er hurtigere og effektivere, binder IgG sig bedre til antigenet. Vi kan også se at når barnet bliver født, og IgG'et fra moderen aftager, begynder barnet selv at danne det. Koncentrationen af IgG fra moderen er først forsvundet helt efter omkring 6 måneder, og det er fordi barnet, som sagt får antistoffer igennem modermælken.,

B

a: hvordan kan resistens opstå i en bakteriepopulation, og hvordan kan man påvise tilstedeværelsen af ampicillinresistente bakterier En bakterie sender normalt et enzym ud, for at nedbryde et næringsstof, så bakterien kan tage det til sig. Og når bakterier formere sig, sker der en mutation ca. hver tusinde gang, og en bakterie formere sig meget hurtigt, så der er stor chance for, at det vil ske. Når man så sætter antibiotikaet ampicillin ud i blodet, så binder det sig til bakteriens ribosomer, altså er ampicillin skadeligt for bakterien. Hvis der så er sket en mutation i bakterien kan bakterien sende E7 ud for at nedbryde ampicillinen. Altså kan ampicillinen ikke længere skade den muterede bakterie.

Dette vil sige at bakterien er blevet resistens overfor ampicillinen. Så Mens de ikke muterede bakterier dør af ampicillin formere den resistente bakterie sig. Dette kaldes naturlig selektion. Og man kan meget enkelt påvise tilstedeværelsen af ampicillinresistente bakterier, ved at give noget ampicillin til en person, hvis person derefter forbliver syg, er bakterierne altså resistente. b: analyser figur 2 og vurder, om hyppigheden af resistensen mod ampicillin har ændret sig i årene 1990 til 1993 Ud af x-aksen på figur 2 har vi en inddeling i antal måneder og antal år, og op af y aksen har vi Antal prøver med Haemophilus influenza type b. hvis vi kigger på selve søjlerne kan vi se at der hvor de er hvide er ampicillinen følsom, altså her virker den på bakterier. Der hvor den er sort er den derimod resistent overfor ampicillin. Vi ser tydeligt, at de ampicillin-følsomme bakterier er i flertal, selvom antallet af dem er meget svingende i de forskellige måneder.

Vi kan se at den måned hvor antallet er højest er omkring januar, hvor de luftbårne epidemier rammer. Hvis vi kigger nærmere på om hyppigheden af resistensen har ændret sig i løbet årene, ser det ud til, at antallet af de resistente bakterier er blevet mindsket. Det er dog meget vigtigt at se det i forhold til, hvordan antallet af de ampicillin-følsomme bakterier også er mindsket, og følsomheden er derfor ikke lige så stor som førhen. Man kunne forestille sig, at nogle år fremme ville der næsten kun være resistente tilbage. Ud fra dette ville jeg mene at man kan konkludere, at hyppigheden af de resistente simpelthen er blevet større i forhold til hypigheden af de følsomme a: forklar princippet i en metode til påvisning af antistof i blodet. Hvis man har været udsat for en infektion ville der være blevet dannet antistoffer, som kroppen ville have produceret. Hvis man har fået mange viser IgM-antistoffer, ved man at man er blevet smittet for nylig, da vi ved at de dannes meget hurtigt. Hvis man derimod har mange IgE-antistoffer ved man, at man har været inficeret i en længere periode. Man anvender den såkaldte ELISA( Enzyme linked Immuno Sorbet Assay) test, til at finde ud af om en person har dannet antistof mod antigenet. Man tager et glas hvori man tilsætter antigener for f. mononukleose-virusset. Derefter tilsætter man blod fra en testperson, og hvis disse antisoffer så er tilstede, vil de binde sig til antigenet. Derefter tilsætter man et antistof som er rettet mod testpersonens antistof samt et enzym og substrat. Subtratet og enzymet reagerer med hinanden og der opstår en farvereaktion, hvoraf kraften af farven bestemmer om der er mange antistoffer i blodet.

Var dette dokument nyttigt?

Immunforsvar Biologi noter

Kursus: biologi

31 Dokumenter
Studerende delte 31 dokumenter i dette kursus
Var dette dokument nyttigt?
Immunforsvar Biologi noter
immunforsvar og bakterieinfektion hos spædbørn
I denne opgave skal jeg besvare spørgsmål, som omhandler kroppens immunforsvar og
bakterieinfektioner hos spædbørn. Formålet med vores Immunforsvar er, at beskytte os mod
sygdom. Og i denne opgave er der et fokus på fostre og spædbørn, fordi de når de er fostre er
''koblet'' til moderens system, og får altså her antistofferne igennem moderkagen, og når de er
spæd får de det igennem moderens mælk.
A
a: forklar, hvorfor fostrets IgM koncentration er så lav sammenlignet med IgG koncentrationen
Begge antistoffer(samt de 3 andre typer) bliver dannet i B-lymfocytterne, og er opbygget af to
lange og to korte protein kæder, som tilsammen skaber et stort molekyle. Molekylets struktur er Y
formet, og hver at de to Y-grene er variable fra antistof til antistof. Grunden til at der er en større
koncentration af antistoffet IgG i fostret er fordi IgG kan trænge igennem moderkagen, til fostret.
Altså opnår barnet en beskyttelse de første par måneder af sit liv, via moderens antistoffer. Hvis vi
derimod retter fokus mod IgM, kan vi sige at det bliver dannet hurtigt efter barnets første
infektion, og da barnet ikke er direkte udsat, mens det ligger i maven, skal infektionerne altså
komme igennem moderen. De måder det kan det på er igennem skede, og livmoder eller hvis
moderen fx får røde hunde, eller får/har kønssygdomme. Det er altså disse to faktorer der er
afgørende for at IgM koncentrationen er lavest.
b: Analyser figur 1 og forklar, hvad udviklingen i henholdsvis IgG og IgM antistoffer betyder for
fostrets/spædbarnets immunforsvar Ud af x-aksen på figur 1 har vi alderen i måneder, og op af y-
aksen har vi antistofindholdet i % af voksen-niveau. Vi kan se på x-aksen i punktet ''0'' bliver barnet
født. På grafen kan vi se, at IgG er delt op i 2 en fra moderens og en fra barnet. På figuren kan vi se
at IgG koncentrationen er meget højere end IgM koncentrationen inden fødslen. Hvis vi så kigger
på ca. 3 månder efter fødslen, ser vi at koncentrationen af IgM er højere end koncentrationen af
IgG fra moderen. Dette skyldes forhåbentligt, at der ved førstegangsinfektion dannes mest IgM og
at det dannes en del hurtigere end IgG. På trods af at IgM er hurtigere og effektivere, binder IgG sig
bedre til antigenet. Vi kan også se at når barnet bliver født, og IgG'et fra moderen aftager,
begynder barnet selv at danne det. Koncentrationen af IgG fra moderen er først forsvundet helt
efter omkring 6 måneder, og det er fordi barnet, som sagt får antistoffer igennem modermælken.,
B