Skip to document

PDF e-waste als goudmijn met oplossingen

Academic year: 2019/2020
Uploaded by:
Anonymous Student
This document has been uploaded by a student, just like you, who decided to remain anonymous.
GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen

Comments

Please sign in or register to post comments.

Preview text

? 1

E-waste als goudmijn

Op welke manieren kunnen we duurzaam aan grondstoffen komen?

WAT GA IK ONDERZOEKEN? 1 Hoe duurzaam is urban mining? 2 Waar is de recyclage- industrie gevestigd? 3 Hoe kun je duurzamer consumeren?

HOE GeoPROOF BEN JIJ?

< 0 0 - 0 0 - 1.

2 E-waste als goudmijn

E-waste als goudmijn

WAT WEET IK AL OVER DIT THEMA?

In juli had ik een vakantiejob in het containerpark, op nauwelijks 500 meter van ons huis. Ik kon er gewoon te voet naartoe. Van een duurzame verplaatsing gesproken. Ik moest erop letten dat de mensen hun afval en afgedankte spullen in de juiste container gooiden. Ik stond vooral te kijken van de grote hoeveelheid elektrische toestellen die werd ingeleverd. Ze worden opgehaald door gespecialiseerde recyclagebedrijven, die er de grondstoffen weer uithalen. Ik heb me laten vertellen dat er zelfs goud in die afgedankte toestellen zit! Na een maand vakantiewerk in het recyclagepark had ik genoeg verdiend om een gerefurbishte smartphone en een tweedehands mountainbike te kunnen kopen.

Rachid Benkirani, 17 jaar Ninove, België (51°50'29"N, 4°02'22”E)

Mijn vader werkt in de Goldstrike Mine in Nevada. In onze regio zijn er nog een paar mijnen. Het is een van de rijkste goudaders ter wereld: zo’n 5 mijl breed en 40 mijl lang. Volgens mijn vader zit er in mobiele telefoons ook een beetje goud en daardoor is de vraag de laatste jaren erg gestegen. De delfstoffenontginning interesseert me wel. Ik wil over twee jaar naar de Universiteit van Nevada in Reno, om er voor Bachelor of Science in Mining Engineering te studeren.

Vanessa Herold, 16 jaar Carlin, Verenigde Staten (40°42'48"N, 116°06'42”W) Plastic waste available to enter the ocean, 2010 (metric tonnes) ~

4 E-waste als goudmijn

HYPOTHESE:

ROUTE 1 [B1-6] a Situeer het recyclagebedrijf Out Of Use [Google Earth].

b Welke vestigingsfactoren spelen hier een rol [Google Earth]?

c Wat is de bedrijfsactiviteit van Out Of Use [outofuse]?

d Ga na of de bewering van de zaakvoerder van Out Of Use over goud in mobiele telefoons klopt [apple]. iPhone 6s gouderts gewicht/toestel gemiddeld % goud in gouderts bij de 10 rijkste goudmijnen 0,0022 % goud/toestel 0,034 g goud in 1 ton iPhone 6s goud in 1 ton gouderts

Besluit:

e Wat is, na selectie op hergebruik, de eerste stap in het recycleren?

f Welk voordeel heeft het herwinnen van grondstoffen op het vlak van CO 2 -uitstoot?

g Hoe scoort Out Of Use op het vlak van duurzaamheid? - people: - planet:

  • profit:

h Bespreek de gegevens van Recupel [recupel].

KW5,6,

KW

1 Hoe duurzaam is urban mining?

tewerkstelling

143 g

237,8 g 22 g

in een industriepark in Beringen, vlak bij de kruising van de E313 en E geen problemen met omwonenden, voldoende ruimte, gemakkelijk bereikbaar (vrachtwagen) elektrisch en elektronisch afval (AEEA) op een duurzame manier recycleren

In mobiele telefoons zit meer dan 10 × meer goud dan in gouderts.

alle niet-herbruikbare apparaten ontdoen van milieuschadelijke stoffen

Er is minder CO 2 -uitstoot dan bij de ontginning van nieuwe grondstoffen. Per gerecycleerde ton elektronisch afval is er 1,44 ton minder CO 2 -uitstoot.

schadelijke stoffen uit het milieu houden, CO 2 -uitstoot verminderen, aankoop natuurgebied 94,6 % van het ingeleverde materiaal wordt gerecycleerd; er zitten meer grondstoffen in elektrische apparaten dan in ertsen

Uit de 111 356 ton ingezamelde elektrische apparaten werd ruim 99 % van alle metalen gerecupereerd. 13 566 ton schadelijke stoffen werden uit het milieu gehouden.

tewerkstelling, ook sociale werkgelegenheid

No time to (e-)waste

Out Of Use is gespecialiseerd in hergebruik en recyclage van elektrisch en elektronisch afval. We vroegen zaakvoerder Marc Adriaenssens om een woordje uitleg. Alle materialen die bij Out Of Use binnenkomen, selecteren we in de eerste plaats op hergebruik. Als ze niet in aanmerking komen voor hergebruik, worden ze op een correcte manier gerecycleerd. Niet-herbruikbare elektrische en elektronische apparaten (e-waste) worden eerst ontdaan van alle milieuschadelijke stoffen. Tijdens het recyclageproces herwinnen we waardevolle grondstoffen en worden gevaarlijke stoffen als lood en kwik verwijderd. Het herwinnen van secundaire grondstoffen geeft veel minder CO 2 -uitstoot dan de ontginning van nieuwe grondstoffen. Per gerecycleerde ton elektronisch afval vermijden we maar liefst 1,44 ton CO 2 -uitstoot. De onderdelen van de elektrische apparaten worden gesorteerd, afhankelijk van welke stoffen ze bevatten. Die gaan dan voor verdere verwerking naar o. Umicore, waar de verschillende stoffen zoals goud, zilver, palladium en zeldzame aardmetalen eruit worden gehaald. Geen dumping in Afrika Out Of Use stuurt niets door naar Afrika voor verdere verwerking. Daar gebeurt de recyclage vaak op een minder milieuvriendelijke manier. Alles gebeurt in eigen land. Op die manier wordt de CO 2 - uitstoot laag gehouden en zijn we zeker dat er geen schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen. Uit de controle door Recupel bleek dat in 2015 94,6 % van het door ons ingezamelde materiaal werd gerecycleerd en dat dus slechts 5,4 % moest worden gestort. Klanten krijgen een vergoeding voor het materiaal dat ze aanleveren. Wanneer ze afzien van die vergoeding, stort Out Of Use per computer een bedrag door naar Natuurpunt om 1 m 2 natuurgebied aan te kopen. Het bedrijf krijgt daarvoor een attest van Natuurpunt. Sociale tewerkstelling Het bedrijf heeft acht rechtstreekse werknemers. Daarnaast is er nog onrechtstreekse tewerkstelling in de sociale werkplaatsen St.-Kamillus in Bierbeek, De Werkplaats in Herent en de centrale gevangenis in Leuven. Zo worden in een sociale werkplaats bijvoorbeeld de stekkers van elektrische kabels gehaald. Op die manier zorgen we ook voor sociale tewerkstelling. De term ‘ urban mining ’ is eigenlijk goed gevonden. Je zou staan kijken hoeveel grondstoffen er in afgedankte elektrische toestellen zitten. In een mobiele telefoon zit ongeveer 16 gram koper, 0, gram zilver en 0,00034 gram platina, naast een heleboel zeldzame aardmetalen. In een ton mobiele telefoons zit meer goud dan in een ton gouderts!

1 Hoe duurzaam is urban mining? 5

Out Of Use, Beringen (51°02’02”N, 5°13’40”E) ~

1

Interview met Mark Adriaenssens, zaakvoeder Out Of Use, 2016 ~

3

Out Of Use, aanvoer ~

2

Out Of Use, elektrische kabels ~

4

Out Of Use, printplaten ~

Recyclage elektro-afval (2015, België) ~

5

verzamelde afgedankte elektro 111 356 ton verwijderde schadelijke stoffen 13 566 ton gerecycleerd aandeel van metalen kunststoffen rest

99,80 % 95,64 % 73,25 % 6 Bron: Recupel

1 Hoe duurzaam is urban mining? 7

7

10 11

Haul truck ~ Goudstaaf van 400 ounce ~

Betze-Post mine, Goldstrike mine complex (40°58’56”N, 116°22’48”W) ~

Operation facts van de Newmont-goudmijnen in Nevada ~

Goudextractie ~

Bij ‘open-pit mining’ of ‘dagbouw’ worden de delfstoffen in een groeve afgegraven aan de oppervlakte. Daarom is de aantasting van het landschap bij deze wijze van ontginning erg groot, in tegenstelling tot bij gesloten mijnen. De Betze-Post open-pit mine in het Goldstrike mine complex (Nevada, VS) bevat naar schatting 45 miljoen ounce goud (1 ounce = 28,35 g). Er moet zowat 10 ton erts ontgonnen worden voor een ounce goud. Eerst boort men gaten in de rotsen. Daarin worden explosieven geplaatst die tot ontploffing

worden gebracht. Het erts wordt dan met vrachtwagens, grote ‘haul trucks’ die elk 200 ton kunnen laden, naar de verwerkingsinstallatie gevoerd. Daar wordt het erts vermalen tot poeder en vermengd met een cyanideoplossing. Uit die oplossing wordt het goud gehaald. Daarbij wordt veel water verbruikt en blijft een giftig restant over, dat arsenicum, zwavelzuur en kwik bevat. Het goud wordt gesmolten en in mallen gegoten, waardoor na het stollen de standaardgoudstaaf van 400 ounce ontstaat. Ze bevat minimum 99,9 % goud.

9

soort mijn

ontgonnen metalen

jaarlijkse goudproductie ounce = kg (1 ounce = g)

aantal werknemers

dagbouw, ondergronds 8

goud , koper, zilver

1 562 000 44 282 kg 28,

1 750

8 E-waste als goudmijn

Aardewerk Pmd

a Wat wordt er bedoeld met pmd [B, indaver]?

b Kruis de verpakkingen aan die in de pmd-zak mogen [fostplus]. leeg chipszakje plastic fles shampoo plastic waterflesje aluminium schaaltje kattenvoeding potje margarine conservenblikje kroonkurk frisdrankfles plastic vleesverpakking spuitbus deodorant spuitbus verf brik tomatensoep spuitbus slagroom c Hoe arbeidsintensief is het uitsorteren van pmd [indaver]?

KW

d Hoe evolueert de hoeveelheid pmd-afval die per inwoner in België wordt ingezameld [fostplus]?

e Noem telkens drie producten waarvoor het gerecycleerde materiaal kan worden gebruikt [fostplus]. p: m: d: f Bekijk de kerncijfers van Fost Plus. Hoeveel ton CO 2 -uitstoot is vermeden door het recycleren van afval in België [fostplus]?

KW

Bedrijven en instellingen uit de recyclage-industrie dragen bij tot duurzaamheid, omdat

Indaver Willebroek, aanvoer (51°04’36”N, 4°21’33”E) ~

12

13

Indaver: blauw en groen pet-afval ~

© Indaver

© Indaver

Afval dat niet gerecycleerd kan worden, wordt soms gebruikt om energie op te wekken. Ga eens na waar en hoe dat in België gebeurt.

KW

ze zorgen dat een groot deel van het afval niet gestort of verbrand wordt. Grondstoffen worden gerecycleerd zodat die niet op- nieuw ontgonnen hoeven te worden. De CO 2 -uitstoot vermindert en er wordt voor tewerkstelling gezorgd.

p: plastic flessen en flacons, m: metalen verpakkingen, d: drankkartons

Weinig; het sorteren gebeurt vooral automatisch.

Die hoeveelheid blijft ongeveer gelijk: 14,24 kg/inw./jaar (2015).

nieuwe flessen, plastic bakjes voor fruit en groenten, textielvezels (fleece) scheermesjes, stalen constructies, drankblikjes, spuitbussen, raamprofielen huishoudpapier (keukenrol, papieren zakdoekjes, wc-papier), kartonnen dozen

670 000 ton CO 2 (2015)

X X

X

X

X

X

X X

10 E-waste als goudmijn

2 Waar is de recyclage-industrie gevestigd?

HYPOTHESE:

a Duid met pijlen de belangrijkste transportstromen van ijzererts, bauxiet en aardolie aan [B1-2, A De Aarde - Energie/ Mijnbouw, Google Earth]. b Duid met een rode stip de tien belangrijkste goudmijnen aan [B2, A De Aarde]. c Kruis aan wat van toepassing is [B2, A De Aarde - Energie/Mijnbouw, Industrie].

regio/land productie verwerkende industrie grondstoffenontginning grondstoffenstroom

Noord-Amerika klein groot

veel weinig

vooral invoer vooral uitvoer

Zuid-Amerika klein groot

veel weinig

vooral invoer vooral uitvoer

Europa klein groot

veel weinig

vooral invoer vooral uitvoer

Afrika klein groot

veel weinig

vooral invoer vooral uitvoer

China klein groot

veel weinig

vooral invoer vooral uitvoer

Australië klein groot

veel weinig

vooral invoer vooral uitvoer

Japan klein groot

veel weinig

vooral invoer vooral uitvoer d Vergelijk voor Europa de productie van goederen en de grondstoffen die ervoor nodig zijn.

e Welke gevolgen heeft dat voor Europa [B3-4]? f Welk transportmiddel wordt gebruikt voor het vervoer van grondstoffen

  • over korte afstand [B3]?
  • over lange afstand [B4]?

g Verklaar nu de ligging van de grote Europese industriegebieden [A Europa - Mijnbouw/Energie, Industrie, Google Earth].

h Verklaar in dat verband wat ‘het maritieme voorland ’ en ‘het hinterland ’ voor een bedrijf is.

KW

KW

####### 2 Grondstoffen in de wereld

De industriële productie in Europa is groot, maar er zijn weinig grondstoffen te vinden.

Er moeten massaal grondstoffen worden ingevoerd.

trein schip

De Europese industriegebieden liggen langs spoorwegen of in de buurt van grote havens.

Het maritieme voorland bestaat uit de gebieden die via maritiem transport met de haven verbonden zijn. Het hinterland is het gebied dat voor de aanvoer en de afvoer van goederen afhankelijk is van een haven.

Industriële regio’s hebben niet altijd voldoende eigen grondstoffen. Die moeten van elders worden aangevoerd. Dat zorgt voor transportstromen over de hele wereld.

X X X X X X X

X X X X X X X X X X X X X X

2 Waar is de recyclage-industrie gevestigd? 11

IJzerertstrein Brockman-mijn, Australië (22°39’40”S, 117°35’25”E) ~

3

Top 10 goudmijnen ~ Haven Rotterdam, Nederland (51°56’22”N, 4°02’56”E) ~

Transportstromen ~

4

plaats ligging productie/jaar(× 1 000 g)

1 Muruntau 42°26'28''N, 63°27'41''E 73 710

2 Grasberg 4°3'10''S, 137°6'57''E 32 064

3 Pueblo Viejo 18°56'22''N, 70°10'31''W 31 412

4 Yanacocha 6°58'29''S, 78°31'7''W 27 500

5 Carlin Trend 40°46’09”N, 116°11’41”W

25 713

6 Cortez 40°14'45''N, 116°42'40''W 25 572

7 Goldstrike 40°58'53''N, 116°22'45''W 25 572

8 Olimpiada 59°51'54''N, 92°54'56''E 20 554

9 Veladero 29°22'40''S, 69°57'08''W 20 469

10 Boddington 32°44'31''S, 116°20'37''E 19 732

2

Bron: mining

1

ijzererts bauxiet aardolie goudmijn

2 Waar is de recyclage-industrie gevestigd? 13

E-wastedump in Ghana ~

9

Afvalplukkers Brazilië ~

7

land % Europa België 34 Nederland 24 Zweden 33 Spanje 20 Griekenland 16 Afrika Niger 4 Egypte 3 Marokko 10 Angola 0 Oceanië Australië 30 Noord-Amerika Canada 27 VS 24 Mexico 3 Midden- en Zuid-Amerika Brazilië 1 Chili 1 Costa Rica 1 Azië Japan 21 Indonesië 7 China? Bangladesh 0

20 gerecycleerde aluminium blikjes kunnen worden vervaardigd met de energie die nodig is om een blik van het ruwe erts te produceren. Het maken van drankblikjes uit gerecycleerd aluminium vermindert de luchtverontreiniging met ongeveer 95 %. Door de aluminiumrecyclage wordt er wereldwijd jaarlijks 90 miljoen ton CO 2 -uitstoot vermeden. Bron: recycling.world-aluminium 11

land % 1 Brazilië 98, 2 Finland 98, 3 Japan 93, 4 Zweden 91, 5 Duitsland 91, 6 Argentinië 90, 7 Noorwegen 90, 8 Zwitserland 90, 9 China 90, 10 India 90, 13 België 75, Voordelen van aluminiumrecyclage ~ Recyclage aluminium (%, 2009) ~

Bron: recycling.world-aluminium

12

Bron: atlas.d-waste, University of Leeds

8

Afvalrecycling (%, 2013) ~

Recycling in Japan ~

6

country e-waste (%) domestic waste packing Belgium 31,7 54,9 78, Denmark 37,6 43,5 69, Germany 35,6 63,8 71, France 23,6 39,2 66, Lithuania 43,8 27,8 53, Spain 26,1 32,5 66, Europe (28) - 42,2 65, Recycling rates Europe (%, 2013) ~

Recycling in Brazilië ~

5

Bron: Eurostat

Volgens Waste Atlas is het totale recyclingpercentage van Brazilië laag: 1 %. Slechts 6,4 % van de Braziliaanse gemeenten heeft een officieel recyclageprogramma. Het inzamelen van recycleerbaar materiaal wordt grotendeels overgelaten aan afvalplukkers, die de kost verdienen door het verzamelen van recycleerbare materialen. Die verkopen ze aan particuliere recyclingbedrijven. Afvalplukkers worden ondersteund door de overheid. In Brazilië wordt afval plukken erkend als een beroep en worden georganiseerde afvalplukkers gezien als de belanghebbenden die hun mening op lokaal en nationaal niveau kunnen delen. Het Integrated Solid Waste and Carbon Finance Project, een nationaal recyclageprogramma, betrekt de afvalplukkers in de lokale systemen voor het beheer van afvalstoffen. De belangrijkste materialen die in Brazilië worden ingezameld en gerecycleerd zijn aluminium, staal, glas, papier en plastic. Ze recycleren ook batterijen, bakolie, koelkasten en ga zo maar door. Brazilië staat aan de top voor de recyclage van aluminium. Naar: Wikipedia 10

14 E-waste als goudmijn

a Wat zijn zeldzame aardmetalen (REM) [Wikipedia]?

b Bespreek de lijst met REM-producenten [B15].

c Welk probleem kan daardoor ontstaan [B16]?

d In de moderne elektronica worden steeds meer zeldzame aardmetalen gebruikt. Welk probleem zal dat met zich meebrengen?

e Wat zou een oplossing kunnen zijn?

KW

####### 2 De aanwezigheid van grondstoffen en de noodzaak van recyclage

a Kruis aan wat van toepassing is [B17, A De Aarde - Bevolking, Energie/Mijnbouw, Industrie, Ontwikkelingskenmerken].

grondstoffentoegevoegde waarde industriële productiewaarde van de uitvoer onderzoek en ontwikkelingscholingsgraadHDI bevolkings-dichtheidafvalproductierecyclage-percentage

Sub-Sahara-Afrika weinig veel

klein groot

klein groot

weinig veel

laag hoog

laag hoog

laag hoog

klein groot

laag hoog

West-Europa weinig veel

klein groot

klein groot

weinig veel

laag hoog

laag hoog

laag hoog

klein groot

laag hoog b Waarvoor zijn er hooggeschoolde werknemers nodig?

c Verklaar het verschil in recyclagepercentage tussen Sub-Sahara-Afrika en West-Europa.

KW

####### 2 Recyclage en ontwikkeling

Dat zijn chemische elementen waarvan men vroeger dacht dat ze zeldzaam waren. De plaatsen waar het econo- misch interessant is om deze grondstoffen te ontginnen, zijn beperkt.

China produceert meer dan 80 % van alle REM.

Als China zijn export beperkt, creëert het een machtspositie voor bepaalde producten. Dat kan tot conflicten leiden.

uitputting van de voorraden

recycleren uit afgedankte toestellen

De aan- of afwezigheid van grondstoffen kan tot conflicten leiden. Recyclage kan een (gedeeltelijke) oplossing zijn.

Europa is een dichtbevolkte regio met een grote afvalproductie, maar ook een hoog recyclagepercentage door een strengere milieuwetgeving. Het gebrek aan eigen grondstoffen wordt gedeeltelijk opgelost door recyclage.

processen ontwikkelen om meer en beter te kunnen recycleren

De scholingsgraad in SSA is lager waardoor er minder processen kunnen ontwikkeld worden.

X X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

16 E-waste als goudmijn

Aardewerk Een smartphone als goudmijn

a Situeer B18, B19, B21 en B22 op de wereldkaart vooraan in dit thema [B, A De Aarde]. b Waar wordt de iPhone ontwikkeld [B, Google Earth]? c Waar wordt de iPhone geproduceerd [B, Google Earth]?

KW

Apple Research & Development (37°19’53”N, 122°01’49”W) ~

18

Productielijn iPhone bij Foxconn (34°43’53”N, 113°45’51”E) ~

19

d Noteer de grondstoffen die in een iPhone verwerkt zijn op de juiste plaats [B, mining].

KW

Onderdelen iPhone ~

metalen in elektronische schakelingen en soldeer:

processorchip:

condensatoren (capacitors):

scherm:

zeldzame aardmetalen: yttrium, lanthanium, cerium, praseodymium, neodymium, europium, gadolinium, terbium en dysprosium

geluid:

behuizing:

batterij:

20

Cupertino, VS Zhengzhou, China

goud, zilver, tin, koper, tungsteen

silicium, fosfor, antimoon, arsenicum, borium, indium, gallium

tantaal

aluminium, silicium, potassium, indium, tin

kobalt, grafiet, lithium, aluminium aluminium

nikkel, neodymium, praseodymium, borium, dysprosium, ijzer

2 Waar is de recyclage-industrie gevestigd? 17

e Uit welke stof wordt de behuizing gemaakt [B]?

f Uit welk erts wordt dat gewonnen [B]?

g Hoe wordt die grondstof over 50 km van de mijn in Boddington naar de raffinaderij in Worsley vervoerd

[B, south32]?

h Hoe wordt het aluminium verder vervoerd [B]?

Bauxietmijn, Boddington (32°45’12”S, 116°21’07”E) ~

21

Haven Bunbury (33°19’20”S, 115°39’57”E) ~

22

i Vul in op de juiste plaats: fabricaat – recyclage-industrie − verwerkende industrie – grondstof (2×) − basisindustrie − afval – halffabricaat.

Basisindustrie: Verwerkende industrie: In een smartphone

gouderts goudstaaf elektronische schakeling in smartphone

metalen, plastics ... afgedankt toestel

aluminium bauxiet

per transportband per schip

zitten een heleboel materialen die schaarser worden. Bovendien moeten ze van ver aangevoerd worden. Recycleren uit afgedankte toestellen is veel duurzamer.

verwerkt grondstoffen tot halffabricaten. verwerkt halffabricaten tot fabricaten.

basisindustrie verwerkende industrie

grondstof halffabricaat fabricaat

grondstof afval

recyclage-industrie

Wat heb ik in deze les ontdekt?

Wat zijn de nieuwe begrippen en woorden? Vul eventueel zelf aan.

de basisindustrie het hinterland de verwerkende industrie

het fabricaat het maritieme voorland

het halffabricaat de transportstroom

Wat is de samenvatting van deze les? In industriële regio’s is de vraag naar grondstoffen groot, maar ze hebben niet altijd voldoende eigen grondstoffen. Daarom worden die enerzijds aangevoerd. Dat zorgt voor transportstromen over de hele wereld. Anderzijds halen ze in de recyclage-industrie ook veel grondstoffen uit gerecycleerd afval. Dat is veel duurzamer dan het delven van nieuwe grondstoffen. Bovendien zijn het vaak dichtbevolkte regio’s met meer afvalproductie en een strengere milieuwetgeving. In de basisindustrie worden grondstoffen verwerkt tot halffabricaten. In de verwerkende industrie worden halffabricaten verwerkt tot fabricaten. De ongelijke verspreiding van grondstoffen kan tot conflicten leiden. Recyclage kan een (gedeeltelijke) oplossing zijn.

Wat moet ik kunnen? Nagaan waar grondstoffen vandaan komen en transportstromen van grondstoffen voorstellen op een kaart. De locatie van de recyclage-industrie in de wereld verklaren. Het verband leggen tussen de kenmerken van de recyclage-industrie en de ontwikkelingsgraad van een land. Nagaan uit welke recycleerbare materialen goederen bestaan. Meehelpen aan het recycleren van niet-herbruikbare goederen. Het belang van de recyclage-industrie voor de samenleving uitleggen.

Wat is het antwoord op de onderzoeksvraag ‘Waar is de recyclage-industrie gevestigd?’?

Klopt mijn hypothese? Leg uit.

2 Waar is de recyclage-industrie gevestigd? 19

industriële ontwikkeling

grondstoffen- nood welvaart afval recyclage

geïndustrialiseerde landen groter groter groter meer meer

zich nog ontwikkelende landen kleiner kleiner kleiner minder minder

recyclage-industrie

basisindustrie verwerkende industrie

grondstof halffabricaat fabricaat afval

De recyclage-industrie is vooral in de geïndustrialiseerde landen gevestigd. Daar zijn de grondstoffennood en

de afvalproductie het grootst.

20 E-waste als goudmijn

3 Hoe kun je duurzamer consumeren?

HYPOTHESE:

a Verklaar bovenstaande titel [B1]. KW

####### 3 Reduce, reuse, recycle

a Wat is het basisidee van Cradle to Cradle [B2-5, c2cplatform, desso, YouTube, Wikipedia]?

b Bedenk of ontwerp zelf een product dat geproduceerd wordt volgens het Cradle to Cradle-principe.

####### 3 Cradle to Cradle (C2C)

a Wat is het basisidee van Second Life [second-life]?

Dat noem je ook wel upcycling. b Geef een paar voorbeelden [B6-9, detafelvanx].

####### 3 Second Life

Lokale kringloopcentra organiseren regelmatig second life- en upcyclingcursussen. Waar en wanneer is dat het geval?

We consumeren duurzamer door

We moeten minder afval produceren (bv. verpakkingen), afgedankte goederen proberen te hergebruiken en afval recycleren tot nieuwe grondstoffen. Door de transportstromen zo kort mogelijk te houden reduceren we de CO 2 -uitstoot.

Alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product nuttig worden ingezet in een ander product, zonder kwaliteitsverlies. Er zijn geen restproducten die gestort worden.

van kapotte, oude of vergeten spullen iets nieuws maken

kunstbloemen van servies, meubelen van afval ...

minder afval te produceren, wat er is zoveel mogelijk te recycleren, een eerlijk loon of een eerlijke vergoeding aan de producenten te betalen en de transportstroom zo kort mogelijk te houden om de CO 2 -uitstoot te verminderen. Bij de productie van goederen kan al rekening worden gehouden met de recyclage. We kunnen afgedankte goederen ook hergebruiken, eventueel op een andere manier.

Was this document helpful?

PDF e-waste als goudmijn met oplossingen

Was this document helpful?
? 1
E-waste als goudmijn
Op welke manieren kunnen we duurzaam aan grondstoffen komen?