Skip to document

Practicum, antwoorden Amazon case

Course

Marketing (FEB11008)

464 Documents
Students shared 464 documents in this course
Uploaded by:
Anonymous Student
This document has been uploaded by a student, just like you, who decided to remain anonymous.
Erasmus Universiteit Rotterdam

Comments

Please sign in or register to post comments.

Preview text

Presentatie Amazon

Probleemstelling:

Amazon maakt vergleken met andere grote internetbedrijven een veel te lage operationele marge. De operationele marge is operationele winst gedeeld door de omzet. De andere bekende internet bedrijven als Apple, Google en Microsoft hebben een marge van 30% terwijl amazon amper break- even draait in sommige jaren! Hierdoor zullen de aandelen dalen. De aandeelhouders verliezen hierdoor het vertrouwen in Amazon waardoor ze hun aandelen terug zullen trekken. Hierdoor loopt Amazon veel inkomsten mis is een bedrijf dat merknaam heel belangrijk vindt. Ze willen een grote groep loyale consumenten bereiken. Hierdoor geven ze absoluut gezien heel veel uit aan marketing. Daarnaast is amazon een bedrijf dat als doel voor ogen heeft om eerst de concurrenten weg te concurreren en daarna te ‘’oogsten’’, dit is de zero margin theorie waarin de meeste inkomsten worden gebruikt om een zo groot mogelijk marktaandeel te krijgen. Mede hierdoor is de operationele marge alleen maar afgenomen de laatste jaren (zie plaatje ppp). Terwijl het marktaandeel juist flink is toegenomen laatste jaren. Het oogsten had dus eigenlijk allang moeten beginnen.

Analyse

SWOT-analyse: De sterktes zijn: cost-leadership strategie: Deze strategie houdt in dat je zo goedkoop mogelijke probeert te produceren en zo goedkoop mogelijke services aangeboden krijgt. Je probeert dus goederen en services te leveren met zo laag mogelijke productie kosten. superieure service en goederen: Amazon levert overtuigende en betrouwbare services en producten. Door de cost leadership theorie staan vooral de services om de producten heen bij amazon bekend als uitstekend. Door de lage productie kosten kan amazon gratis shipping kosten leveren en ook de laagste prijzen.

De zwaktes zijn:

Verkopen op nul marge: Veel van Amazon zijn producten worden verkocht met nul marge. Er wordt dus amper winst gemaakt op deze producten. Zo krijgt Amazon het marktaandeel en kunnen ze de concurrenten wegconcurreren. Op de korte termijn kan dit werken mede door de lage kosten strategie. Op de lange termijn zullen de concurrenten zich echter aanpassen en differentiatiestrategien toepassen. Dan is het alleen maar schadelijk voor Amazon zelf. Alleen online: Men kan de producten niet echt aanraken voor aanschaf.

Kansen:

betalingssysteem: Betere betalingsmogelijkheden want nu slechts creditcard. Mobiel betalen zou ook flink verbeterd kunnen worden door het simpeler te maken van een transactie. introduceren in nieuwe landen: Zie Mckinsey matrix.

Bedreigingen: -online beveiliging: Klanten willen er zeker van zijn dat hun bankgegevens niet bij hackers terecht komen. -Concurrenten die samenwerken: logisch.

Mckinsey-matrix:

In de mckinsey matrix kunnen we zien dat waar Amazon het langst actief is ook het grootste marktaandeel en marktpositie heeft. In deze landen heeft de zero margin strategie dus zeker profijt gehad. Nu zou echter meer de nadruk op landen als China en Canada moeten liggen met deze strategie. De zero margin strategie is echt een strategie die als doel heeft om een hoog marktaandeel en een goede positie te bereiken. Er is gebleken dat als dit is gebeurd je deze strategie kan los laten omdat andere bedrijven zich toch zullen aanpassen en differentieren. China is een markt met veel mogelijkheden en hier zouden ze dus de markt kunnen veroveren op deze manier.

Ansoff: Aangezien voor landen als de VS en UK al een hoog marktaandeel is bereikt en er geen nieuwe markt kan worden gevonden en omdat Amazon ook amper nieuwe producten kan gaan aanbieden zal marktpenetratie geen zin meer hebben; dat is in een eerder stadium gebeurd vandaar het hoge marktaandeel. Voor landen als China en Canada zou na aanleiding van de mckinsey matrix het wel goed zijn om aan market-development te doen.

Gekozen Oplossing:

Nul marge strategie loslaten

  • De concurrenten die van de markt worden verdreven door de zero margin strategie kunnen toch weer terug komen door differentiatie technieken toe te passen. Leg de focus dus minder op het verdrijven van de concurrent. Amazon Heeft nu namelijk al het grootste marktaandeel en het is dus tijd om te oogsten. Laatste jaren is de operationele marge namelijk gedaald door al die shipping offers en coupon aanbiedingen.

  • Aanvullen van cost-leadership met benefit leadership. Een belangrijk verschil tussen deze twee is namelijk innoveren; bij costleadership let je vooral op de kosten laag te houden. Je zal dus innovaties doen die er bijvoorbeeld voor zorgen dat je efficienter kan produceren, maar de klant heeft hier weinig profijt van. Innovaties bij benefit leadership is echter meer gericht op het product zelf. Dit houdt in dat er gekeken wordt naar de mindere punten behorend bij het product in de ogen van de consument en ook nieuwe functies bijvoorbeeld. Bij deze strategie zul je meer winst maken terwijl dit zeer waarschijnlijk niet ten koste gaan van de omzet. De goede naam is namelijk al gevestigd. Alleen in heel aantrekkelijke markten zoals die van China kun je cost leadership weer gebruiken zodat je daar een groter marktaandeel veroverd. In de al gevestigde markten kun je echter gaan profiteren van je naamsbekendheid. Het combineren is omdat een sterk punt van amazon is dat ze goedkoop produceren door deze strategie. Ze hebben genoeg aan promotie en aanbiedingen gedaan om een grote groep loyale klanten aan zich te binden. Ze kunnen nu dus de prijs van goederen en services, zoals shipping, verhogen. Dit is benefit leadership want je winst zal hier ook flink door toenemen. Een goed voorbeeld van een goed bedrijf met benefit leadership is apple.

Was this document helpful?

Practicum, antwoorden Amazon case

Course: Marketing (FEB11008)

464 Documents
Students shared 464 documents in this course
Was this document helpful?
Presentatie Amazon
Probleemstelling:
Amazon maakt vergleken met andere grote internetbedrijven een veel te lage operationele marge.
De operationele marge is operationele winst gedeeld door de omzet. De andere bekende internet
bedrijven als Apple, Google en Microsoft hebben een marge van 30% terwijl amazon amper break-
even draait in sommige jaren! Hierdoor zullen de aandelen dalen. De aandeelhouders verliezen
hierdoor het vertrouwen in Amazon waardoor ze hun aandelen terug zullen trekken. Hierdoor loopt
Amazon veel inkomsten mis.Amazon is een bedrijf dat merknaam heel belangrijk vindt. Ze willen een
grote groep loyale consumenten bereiken. Hierdoor geven ze absoluut gezien heel veel uit aan
marketing. Daarnaast is amazon een bedrijf dat als doel voor ogen heeft om eerst de concurrenten
weg te concurreren en daarna te ‘’oogsten’’, dit is de zero margin theorie waarin de meeste
inkomsten worden gebruikt om een zo groot mogelijk marktaandeel te krijgen. Mede hierdoor is de
operationele marge alleen maar afgenomen de laatste jaren (zie plaatje ppp). Terwijl het
marktaandeel juist flink is toegenomen laatste jaren. Het oogsten had dus eigenlijk allang moeten
beginnen.
Analyse
SWOT-analyse:
De sterktes zijn:
cost-leadership strategie: Deze strategie houdt in dat je zo goedkoop mogelijke probeert te
produceren en zo goedkoop mogelijke services aangeboden krijgt. Je probeert dus goederen en
services te leveren met zo laag mogelijke productie kosten.
superieure service en goederen:
Amazon levert overtuigende en betrouwbare services en producten. Door de cost leadership theorie
staan vooral de services om de producten heen bij amazon bekend als uitstekend. Door de lage
productie kosten kan amazon gratis shipping kosten leveren en ook de laagste prijzen.
De zwaktes zijn:
Verkopen op nul marge: Veel van Amazon zijn producten worden verkocht met nul marge. Er
wordt dus amper winst gemaakt op deze producten. Zo krijgt Amazon het marktaandeel en
kunnen ze de concurrenten wegconcurreren. Op de korte termijn kan dit werken mede door de
lage kosten strategie. Op de lange termijn zullen de concurrenten zich echter aanpassen en
differentiatiestrategien toepassen. Dan is het alleen maar schadelijk voor Amazon zelf.
Alleen online: Men kan de producten niet echt aanraken voor aanschaf.
Kansen:
betalingssysteem: Betere betalingsmogelijkheden want nu slechts creditcard. Mobiel betalen zou
ook flink verbeterd kunnen worden door het simpeler te maken van een transactie.
introduceren in nieuwe landen: Zie Mckinsey matrix.
Bedreigingen:
-online beveiliging: Klanten willen er zeker van zijn dat hun bankgegevens niet bij hackers terecht
komen.
-Concurrenten die samenwerken: logisch.