Saltar al documento

33.1. Pavelló Alemany - Arquitectura del segle XX Història de l'Art - Català

Arquitectura del segle XX Història de l'Art - Català
Asignatura

Historia del Arte - Orientación en Humanidades y Sociales

999+ Documentos
Los estudiantes compartieron 1626 documentos en este curso
TitulaciónNota

Bachillerato

2º Bachillerato
Año académico: 2021/2022
Subido por:
Estudiante anónimo
Este documento ha sido subido por otro estudiante como tú quien decidió hacerlo de forma anónima
Universitat Pompeu Fabra

Comentarios

Inicia sesión (Iniciar sesión) o regístrate (Registrarse) para publicar comentarios.

Vista previa del texto

DER ROHE

1. L’obra i el seu context: 1. Nom de l’edifici: Pavelló Alemany 1. Autor: Aquest edifici va ser dissenyat per l’arquitecte Mies van der Rohe. - Era d’origen alemany però va viure als Estat Units i va morir allà. - Les seves obres més importants destaquen per l’aplicació dels principis racionalistes. Després de la 1ª guerra mundial comença a construir els seus primers gratacels i estableix les bases de l’arquitectura moderna. - Entre 1930 i 1933 va ser professor a la Bauhaus però assetjat per l’adveniment del nazisme va decidir traslladar-se als Estats Units. Establert a Chicago va compaginar la seva tasca com a docent amb la construcció de gratacels tant a Chicago com a Nova York. 1. Espai: La seva localització actual es troba a l’Avinguda de Comillas a Montjuïc (Barcelona) 1. Temps: Va ser construït l’any 1929 durant l’Exposició Internacional de Barcelona Després de l’Expo l’edifici va ser desmuntat, però gràcies a les iniciatives de l’Ajuntament i de la Fira de Barcelona va ser reconstruït. 1. Context històrico-cultural: - Al setembre de 1928, Mies va viatjar a Barcelona per triar el lloc del Pavelló. Fins el març de 1929 va treballar en el projecte, a Berlín. L’obra es va aixecar llavors i es va inaugurar el 27 de maig. - Mies van der Rohe va rebre, del govern de la República de Weimar, l’encàrrec de dissenyar-lo. En aquells moments, el govern de Weimar defensava la idea que l’arquitectura moderna fos representativa de l’esperit democràtic alemany. - El Pavelló es va projectar com un espai de representació de l’Estat Alemany a l’Exposició Universal de Barcelona de 1929. Després de 1918, quan Alemanya va perdre la 1ª guerra mundial, va ser la primera ocasió per presentar-se al món com un país pacífic, dedicat al comerç. Els països presentaven els seus productes als espais proveïts per l’ organització o aixecaven els seus propis pavellons. - Ludwig Mies van der Rohe va rebre l’encàrrec de projectar l’exposició de tots els productes alemanys a l’Exposició i, també, el Pavelló de representació; era un arquitecte amb experiència precisament en el disseny d’exposicions. - El dia de la inauguració (27 de maig de 1929) els Reis d’Espanya (Alfons XIII i Victòria Eugènia) van visitar el Pavelló i van signar en el Llibre d’Or. Les banderes d’Espanya, com a país hoste, i Alemanya estaven enlairades als màstils. - Espanya en aquells moments resta immersa en la monarquia d’Alfons XIII (1902-1931) però al mateix temps en la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Políticament l’any

DER ROHE

1929 estem en el directori civil i Primo compta ja amb pocs suports. Cada vegada hi ha més sectors en contra d’ell. - Econòmicament estem en els darrers moments d’esplendor. L’octubre de 1929 esdevindrà el crac de NY i les economies mundials també faran fallida.

2. Anàlisi estilístico-formal: 2. Estil: estil racionalista. - El racionalisme és l’estil arquitectònic que intenta que l’edifici sigui alhora funcional i estètic, a base d’utilitzar formes senzilles i geomètriques aplicades amb els nous materials i tècniques industrials. - La seva màxima, encunyada per l’arquitecte Louis Sullivan era “ la forma segueix la funció” - Denominadors comuns d’aquest corrent són: o La puresa de les formes constructives. o La utilització de volums elementals (cub, cilindre, esfera). o Predomini dels elements funcionals per damunt dels ornamentals. o Nous elements arquitectònics: edificis damunt pilotis, finestres horitzontals, terrasses. 2. Estructura: 2.2. Dimensions: Pavelló alemany és un edifici a escala humana (mitjanes). 2.2. Material: fet amb diversos materials com el marbre verd, el travertí, l’ònix, l’acer i el vidre. 2.2. Tècnica constructiva: La tècnica constructiva és amb materials industrials i arquitravada. 2.2. Elements de suport: Els elements de suport de l’estructura són vuit pilars cruciformes d’acer inoxidable, disposats en forma de retícula a intervals regulars. Això possibilita que els murs no tinguin la funció de càrrega. D’aquesta manera els envans, murs i tancaments estan distribuïts amb criteris més estètics que constructius, pensant exclusivament en la composició arquitectònica de l’espai i poden combinar a gust el marbre i el vidre. 2.2. Elements suportats: Els vuit pilars suporten una coberta plana i horitzontal, avançada respecte de l’estructura inferior de manera que, per una banda, forma un ràfec de volada agosarada, mentre que, per l’altra deixa al descobert un petit pati on hi ha un estany. (no cobreix l’estany i els pilars estan més endarrerits que la coberta)

DER ROHE

Mies va crear un projecte seguint els principis de la Bauhaus alemanya, segons la qual la qualitat dels materials fa possible una bona bellesa, que conjuntament amb la racionalitat d’una composició ortogonal facilita l’harmonia i la senzillesa al conjunt, sense necessitat de guarnir-lo amb decoració supèrflua. Va encunyar una frase que és : Menys és més o BAUHAUS: es moderna, progressista i defensa la bellesa dels materials (vidre, marbre travertí, acer, ònix daurat...). També defensa la racionalitat, és a dir, defensa que la funció és més important que l’estètica. A més, les composicions ortogonals (rectes). També defensa la senzillesa. 3.1. Formal: A nivell constructiu i estètic juga amb la utilització de nous materials de gran bellesa que li permeten crear un edifici modern i innovador, de línies molt depurades i senzilles, però no per això, exempt de bellesa. 3.1. Importància de l’obra i de l’arquitecte en el seu temps: Mies va ser un dels grans arquitectes del segle XX. Els edificis més representatius van ser La Farnsworth House, Casa Tugendhat i el Pavelló Alemany. El pavelló Alemany va ser inaugurat pels reis Alfons XIII i Victòria Eugènia i des del primer moment va aconseguir impactar a tothom, precisament pel seu disseny innovador, que ha fet que passés a la història de l’art com una de les obres més representatives de l’arquitectura racionalista. 3.1. Relació de l’obra amb autors i /o obres d’estils anteriors, contemporanis o posteriors: Mies van der Rohe va seguir els principis de l’arquitectura funcionalista iniciada a l’escola de Chicago per Louis Sullivan a la darreria del segle XIX. Aquests ideals estètics tenien molt a veure amb les teories del grup holandès De Stjil, per la qual cosa aquest pavelló és un bon exemple de les possibles aplicacions arquitectòniques de les tesis neoplasticistes. o Neoplasticisme: és el que ha inspirat a Mie, estil basat en línies rectes i colors que emmarca tots els rectangles i quadrats. De la seva època l’hem de relacionar amb Walter Gropius, Le Corbusier i Frank Lloyd Wright. La seva obra ha inspirat a moltíssims arquitectes contemporanis. Entre ells, Eero Saarinen (Irwin union Trust Bank o casa Miller), Pierre Koenig (Case Study House 21, Richard Neuha (Casa Kaufmann) , Herzog i de Meuron (Vitra House), Héctor Hiday (Casa E & JM).

3. Funció: La funció era ser la seu del pavelló d’Alemanya i allotjar la recepció oficial amb els monarques. Actualment és la seu de la fundació Mies van der Rohe i té una funció turística.

DER ROHE

¿Ha sido útil este documento?

33.1. Pavelló Alemany - Arquitectura del segle XX Història de l'Art - Català

Asignatura: Historia del Arte - Orientación en Humanidades y Sociales

999+ Documentos
Los estudiantes compartieron 1626 documentos en este curso
TitulaciónNota:

Bachillerato

2º Bachillerato
¿Ha sido útil este documento?
PAVELLÓ ALEMANY.MIES VAN
DER ROHE
1. Lobra i el seu context:
1.1. Nom de l’edifici: Pavelló Alemany
1.2. Autor: Aquest edifici va ser dissenyat per l’arquitecte Mies van der Rohe.
-Era d’origen alemany però va viure als Estat Units i va morir allà.
-Les seves obres més importants destaquen per l’aplicació dels principis racionalistes.
Després de la guerra mundial comença a construir els seus primers gratacels i
estableix les bases de l’arquitectura moderna.
-Entre 1930 i 1933 va ser professor a la Bauhaus però assetjat per l’adveniment del
nazisme va decidir traslladar-se als Estats Units. Establert a Chicago va compaginar la
seva tasca com a docent amb la construcció de gratacels tant a Chicago com a Nova
York.
1.3. Espai: La seva localització actual es troba a l’Avinguda de Comillas a Montjuïc (Barcelona)
1.4. Temps: Va ser construït l’any 1929 durant l’Exposició Internacional de Barcelona Després de
l’Expo l’edifici va ser desmuntat, però gràcies a les iniciatives de l’Ajuntament i de la Fira de
Barcelona va ser reconstruït.
1.5. Context històrico-cultural:
-Al setembre de 1928, Mies va viatjar a Barcelona per triar el lloc del Pavelló. Fins el
març de 1929 va treballar en el projecte, a Berlín. Lobra es va aixecar llavors i es va
inaugurar el 27 de maig.
-Mies van der Rohe va rebre, del govern de la República de Weimar, l’encàrrec de
dissenyar-lo. En aquells moments, el govern de Weimar defensava la idea que
l’arquitectura moderna fos representativa de l’esperit democràtic alemany.
-El Pavelló es va projectar com un espai de representació de l’Estat Alemany a l’Exposició
Universal de Barcelona de 1929. Després de 1918, quan Alemanya va perdre la
guerra mundial, va ser la primera ocasió per presentar-se al món com un país pacífic,
dedicat al comerç. Els països presentaven els seus productes als espais proveïts per l’
organització o aixecaven els seus propis pavellons.
-Ludwig Mies van der Rohe va rebre l’encàrrec de projectar l’exposició de tots els
productes alemanys a l’Exposició i, també, el Pavelló de representació; era un arquitecte
amb experiència precisament en el disseny d’exposicions.
-El dia de la inauguració (27 de maig de 1929) els Reis d’Espanya (Alfons XIII i Victòria
Eugènia) van visitar el Pavelló i van signar en el Llibre d’Or. Les banderes d’Espanya, com
a país hoste, i Alemanya estaven enlairades als màstils.
-Espanya en aquells moments resta immersa en la monarquia d’Alfons XIII (1902-1931)
però al mateix temps en la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930). Políticament l’any