Hoppa till dokument

Patientfall-tema mikrobiologi

Patientfall läraraktivtet mikrobiologi. VT21 1SJ022 A
Kurs

Vård och omvårdnad vid ohälsa och sjukdom 1 (7KS003)

29 Dokument
Studenter delade 29 dokument i den här kursen
Akademiskt år: 2021/2022
Uppladdad av:
Anonym Student
Det här dokumentet har laddats upp av en student, precis som du, som har valt att förbli anonym.
Karolinska Institutet

Kommentarer

Använd logga in or registera dig för att göra kommentarer.

Förhandsgranskningstext

Karolinska Institutet Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle. Sektionen för omvårdnad Sjuksköterskeprogrammet Kurs: Klinisk mikrobiologi Termin 3 VT- Marielle Ghanno

Läraktivitet

Tema mikrobiologi i vården

Patientfall 1

Agnes anhöriga är oroliga och vill att du ska ”göra något”-vad gör du? Pratar med Agnes anhöriga och förklarar att hennes kropp troligen försöker bekämpa en infektion då provresultatet på urinstickan visat positivt. Det är troligen i sin tur orsaken till att Agnes är subfebril och bör då sättas in på febernedsättande tex paracetamol för att förebygga feber.

Vad innebär det att urinstickan är positiv för nitrit och leukocyter? Att urinstickan är positiv för nitrit och leukocyter innebär att det finns förhöjd halt av vita blodkroppar och gramnegativa bakterier i urinen. Hög halt av leukocyter är ett tecken på att de vita blodkropparna bekämpar någon slags infektion, skulle kunna tyda på urinvägsinfektion eller inflammation i njurar eller urinvägarna. Positivt utslag av Nitrit är ett tecken på bakterier i urinen, det kan vara bakterier som nödvändigtvis inte orsakar infektion i urinvägar som tex asymtomatisk bakteriuri (ABU).

Behöver Agnes behandlas med antibiotika (motivera varför/varför inte)? Då Agnes har lindriga besvär och man inte är helt säker på att det är UVI bör man avvakta med antibiotika behandling. Agnes symtombild överensstämmer inte med UVI då hon tex inte upplever sveda vid vattenkastning eller urinträngningar som är vanligt förekommande vid UVI. Hos äldre är det vanligt att ha bakterier i urinen utan att ha UVI, det kallas

för asymtomatiskt bakteriuri (ABU). Tillståndet drabbar ofta äldre, ger förvirring och brukar läka utan behandling. Vid tillståndet ABU kan det ge positivt svar på nitrit trots att man inte har UVI. Det är viktigt att inte behandlas direkt med antibiotika då bakterier kan komma tillbaka och öka risk för resistens.

Det är viktigt att ta hänsyn till urinodling och resistensutveckling. Om det visar sig att det är ABU som är mer troligt så kan antibiotikan slå ut de goda bakterierna som har skyddande effekt i kroppen och ökar risk för antibiotikaresistens. Agnes har för ett halvår sedan behandlats med bredspektrumantibiotika ciprofloxacin “flertalet gånger”som kan slå ut skadliga och goda bakterier i kroppen.

Om det ändå skulle visa sig att Anges har UVI hjälper antibiotika och då är det bättre att hon sätts in på så kallad smalspektrumantibiotika som inte påverkar kroppens nyttiga bakterier.

Behöver Agnes någon ytterligare undersökning/utredning? För att förstå vad Agnes drabbats av är det viktigt att kontrollera hennes övriga läkemedel om hon fått någon biverkning till tillståndet och ta vitala parametrar för att kunna utesluta andra infektioner.

Blodprov kan tas för att kontrollera CRP om det är normalt eller lågt. Illaluktande urin skulle kunna bero på lågt vätskeintag som ger en koncentrerad urin och är ett tecken på uttorkning. Urinodling kan tas för att se om Agnes är positiv för granulocyternas som då är ännu ett tecken på bakterier i urinen, men behöver i sig inte vara en indikation för antibiotikabehandling.

Patientfall 2

Vad gissar du att Maria lider av (motivera)? Skulle säga att Maria troligen drabbats av halsfluss då symtombilden överensstämmer med halsfluss som svårt att svälja, ont i halsen och vita beläggning som ser ut som prickar på halsmandlarna.

Vad orsakar Marias tillstånd och hur smittar det?

Patientfall 3

Vad misstänker du att Holger lider av (motivera)? Holger har troligen drabbats av gastroenterit magsjuka orsakad av calicivirus, i folkmun såkalladvinterkräksjukan som är en mycket smittsam virusinfektion. Då barn och personal i skolan insjuknat är det troligen vinterkräksjukan. Sjukdomen orsakas av calicivirus som är en mycket smittsam virusinfektion. Den vanligaste symtomen för barn är magsjuka med kräkningar, illamående och diarre vilket Holger lider av.

Ska Holger släppas in på akutmottagningen (motivera)? Holger kan mycket lätt föra smittan vidare och bör därför kontakta mottagningen innan så att de alternativ kan förbereda inför besöket eller avråda och be Pappan att avvakta. Vanligtvis går smittan över av sig själv efter 2-3 dygn och ingen särskild behandling behövs.

Anledningen till att Holger kan behöva vårda på akutmottagningen är dehydrering. Anamnes behöver kontrolleras och akutell status, hur länge diarre/kräknignar och pågått, eventuell viktnedgång, urinmängd, vitala paramterar, torra slemhinnor? Utifrån klinisk bedömning kan Holger behöva sättas in på drop.

Var bör Holger vårdas om inläggning krävs? Holger skall isoleras från andra patienter och vårdas på enkelrum med skylt “magsjuka” med egen toalett i rummet.

Vilka prover tar du för att utreda vilken infektion Holger har? PCR genom fecesprov.

Vad är viktigt att tänka på efter att du gett Holger vård? Att utföra basala hygienrutiner, viktigt med tvål och vatten, inte endast använda desinfektion.

På vilket sätt och hur länge smittar Holger? Holger smittar genom indirekt och direkt smitta, så kallad kontaktsmitta. Calicivirus sprid via smittar via kräkning/avföring samt via kontakt med Holger. Vid calicivirus kan man vara låntidsbärare, Holger kan vara smittbärare även efter 2 symtomfria dagar men vanligen är smittan över inom 1-2 veckor.

Patientfall 4

Vad misstänker du att Eva drabbats av (motivera)? Jag misstänker att Eva drabbats av sepsis, då Eva har hög feber och uppfyller samtliga kriterier enligt quick Sofa (identifiera sepsis och septisk chock). De kriterierna är: ● Systoliskt blodtryck <100 mmHg, ● Andningsfrekvens > ● Mental påverkan.

Vilka prover/tester vill du ta för att diagnosticera Evas infektion? För att fastställa sepsis behövs PCR, blododling samt sårodling från det infekterade såret.

Vad är viktigt vid omhändertagande och behandling av Evas tillstånd? Sepsis bör behandlas omgående och därför sättas in på ett bredspektrumantibiotika som tex.. tills blododlingen ger svar vilken bakterie som finns i blodet och orsakat tillståndet.. Därefter kan Evas antibiotikabehandling korrigeras till mer anpassat smalspektrumantibiotika. Det infekterade såret bör läggas om och se till att Eva får i sig vätska pga dehydrering.

Varför är det viktigt att beakta att Eva varit i Thailand?

Risken för multiresistenta bakterier ökar och därför bör man screena om man befunnit sig utomlands. Därför behövs kontrollodling av de resistena bakterierna MRSA och VRE som måste smittspåras.

Vilka tecken på infektion är det viktigt att informera en ”sårpatient” att vara uppmärksam på? Feber, rodnad, värme, ökad mängd sårvätska, varbildning, smärta och svullnad.

Var det här dokumentet användbart?

Patientfall-tema mikrobiologi

Kurs: Vård och omvårdnad vid ohälsa och sjukdom 1 (7KS003)

29 Dokument
Studenter delade 29 dokument i den här kursen
Var det här dokumentet användbart?
Karolinska Institutet
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle.
Sektionen för omvårdnad Sjuksköterskeprogrammet
Kurs: Klinisk mikrobiologi
Termin 3 VT-21
Marielle Ghanno
Läraktivitet
Tema mikrobiologi i vården
Patientfall 1
Agnes anhöriga är oroliga och vill att du ska ”göra något”-vad gör
du?
Pratar med Agnes anhöriga och förklarar att hennes kropp troligen
försöker bekämpa en infektion då provresultatet på urinstickan visat
positivt. Det är troligen i sin tur orsaken till att Agnes är subfebril och bör
då sättas in på febernedsättande tex paracetamol för att förebygga feber.
Vad innebär det att urinstickan är positiv för nitrit och leukocyter?
Att urinstickan är positiv för nitrit och leukocyter innebär att det finns
förhöjd halt av vita blodkroppar och gramnegativa bakterier i urinen.
Hög halt av leukocyter är ett tecken på att de vita blodkropparna
bekämpar någon slags infektion, skulle kunna tyda på urinvägsinfektion
eller inflammation i njurar eller urinvägarna.
Positivt utslag av Nitrit är ett tecken på bakterier i urinen, det kan vara
bakterier som nödvändigtvis inte orsakar infektion i urinvägar som tex
asymtomatisk bakteriuri (ABU).
Behöver Agnes behandlas med antibiotika (motivera varför/varför
inte)?
Agnes har lindriga besvär och man inte är helt säker på att det är UVI
bör man avvakta med antibiotika behandling. Agnes symtombild
överensstämmer inte med UVI då hon tex inte upplever sveda vid
vattenkastning eller urinträngningar som är vanligt förekommande vid UVI.
Hos äldre är det vanligt att ha bakterier i urinen utan att ha UVI, det kallas