Skip to document

Az iskolaerettseg fogalma

nincs
Course

Pszichológia (Psz01)

174 Documents
Students shared 174 documents in this course
Academic year: 2019/2020
Uploaded by:
0followers
1Uploads
2upvotes

Comments

Please sign in or register to post comments.

Preview text

A gyermek felkészítése az iskolai

tevékenységre

Az iskolakezdés esélyeit több tényező befolyásolja: a családi életre nevelés, az iskolai életre felkészítő óvoda és a befogadó oktatási intézmény.

Az iskolaérettség milyenségét elsősorban az iskola oldaláról kell megvizsgálunk, fontos, hogy milyen a gyerek felkészültsége az oktatásra nevelésre , illetve iskolai életének indulása miként alapozza meg további tanulási pályafutásának sikerességét (Barabási, 2011).

A kötelező iskolai tanulmányok megkezdése nagy fordulat a gyermek és a család életében.

Megváltozik a gyermek alaptevékenysége a játék, felváltja a tanulás.

Megváltozik a gyermek környezete, napirendje, sok szabállyal most szembesül először, a szülők is megváltozott igényekkel lépnek fel a gyermekkel szemben.

A fejlődési és érési folyamatok az egyéni az egyéni sajátosságok által befolyásolt tempóban és csak megfelelő, ingerekben gazdag környezeti hatások eredményeképpen haladnak kedvező irányba.

Az adottságok mellett a családi nevelés és a társadalmi meghatározottság, esetenként az egészségi állapot is erőteljesen befolyásolja , esetleg meg is zavarhatja és hátráltatja a fejlődés menetét.

Várható tanulási nehézségei lesznek a kisgyereknek : nehezen illeszkedik egy új közösségbe, figyelme szüntelenül elkalandozik,hiperaktív, feladattudata, önkontrollja fejletlen, a megértésben, a megértésben és a nyelvi kifejezésekben nehézségei vannak, gondolkodása elmarad az életkorának megfelelőszinttől, mozgáskoordinációi vannak.

Az eset súlyosságát meghatározza, hogy hány részterületen észlelhető a fejletlenség.

Még a normál intelligenciahányadosú gyerekek részképesség-gyengesége is különösen ha fejletlen kommunikációval társul, igen kedvezőtlen tűneteket és iskolai prognózist mutat.

Az óvodában vannak olyan esetek, amikor gyermek nem szívesen kapcsolódik be az óvónő által kezdeményezett tevékenységbe, a téma nem köti le a figyelmüket, hamar ott hagyják, nehezen motiválhatók.

A tanulási nehézség még nem diagnosztizálható iskoláskorban!!!

Inkább előnytelen prognózisról beszélünk!

Az iskolaérettség fogalma

Pedagógiai Lexikon( 1997.II): : az iskolaérettség a testi, lelki (értelmi) és szociális területeken elért fejlettségi szinteket jelenti, amelyek egyaránt fontosak a sikeres iskolai munkához. Az iskolaérettségnek jelentős esélyteremtő szerepet tulajdonítunk, mivel lehetővé teszi az iskolába lépő kisgyerek számára feladatoknak, követelményeknek a teljesítését, másrészt pedig a korai sikerélményt. Fontos szem előtt tartani, hogy az óvodából iskolába a gyermek életkori sajátosságai által is nagyon vágyik a külső megerősítésre, amely később az eredményes tanulás előfeltétele. Az iskolaéretlenség eleve kudarcra ítéli a gyermeket, ezért már az első években elesik az örömszerzés, a kíváncsiság és az örömszerzés pillanataitól, ami valóban motiválatlanság, sikertelenséghez vezethet.

Az iskolaérettség területei

Fontos a képességek fejlesztése és az elemi tájékozottság megszerzése mind az óvodai foglalkozásokon, mind az iskola-egészítő osztályokban. Greguss Márta (2011) szerint az iskolaérettség alapelemei: a megfelelő testi fejlettség, a jó pszichés státus, a szociális és mentális érettség, a totális érzékelő apparátus (észlelési (látás, hallás, tapintás) a mozgásos, és az ezeket kísérő verbális struktúra épsége. Az iskolára való alkalmasság egyik fontos összetevője a szociális érettség. A gyermek egyre inkább saját akarata szerint tudja kielégíteni vágyait, önállósul, próbálgatja , majd kialakítja saját határait. Viselkedésében felfedezhető a szülők hanghordozása, gesztusai. Egy idő után beszédéből eltűnnek a kisgyermekes beszéd jellemzői, a selypesség, a pöszeség. Egyre több és jobb logikai készséggel rendelkezik. Az iskolaérett gyermek képes társaival együttműködni és elviseli, ha nem ő van a középpontban. Készségesen válaszol a felnőtt kérdéseire. Érdeklődik a betűk számok világa iránt, várja az iskolát. Az iskolaérett gyermek 10-15 perces aktív figyelemre képes. Az iskolaérettség fogalma azonban még mindig vitatott. Az angol szakirodalom megkülönbezteti:1. az iskolaérettség és 2 iskolai alkalmasság fogalmát. Az iskolai érettség a biológiai érettség következménye, azonban ez még nem garancia arra, hogy a gyermek megfelel az iskolai elvárásoknak.

 A finommotorikum oldaláról kell említést kell tennünk a beszédmozgásról, a beszédkészségről és a beszédértésről,  Ezen a téren nagyon fontos, hogy a hangképzés tiszta, a hangok érthetőek legyenek,  Lényeges, hogy a gyermek olyan szinten legyen, hogy tudja értelmesen kifejezni gondolatait, élményeit el tudja mondani, s jól megértse azt amit a felnőttek neki mondanak,  Iskolakezdéskor fontos szempont a mozgásos tevékenységek fejlettsége, a jó és helyes térérzékelés, ellenkező esetben neki ütközik a tárgyaknak, bizonytalan és nyugtalan lesz az egész személyisége,  Kognitív térkép: térbeli tájékozódás során alakul ki, a gyermek vizuálisan leképezi környezetét, el tudja képzelni és eligazodik benne,  A térbeli tájékozódás a síkbeli tájékozódás alapja,  Saját testéhez viszonyítva megtanulja és használja a térbeli irányok nevét: fölém, alám, mellettem, mögöttem, fent, lent, jobbra, balra,  A térbeli tájékozódás mérése változatos: papír-ceruza formában, mozgással játékos tevékenységgel,  A téri tájékozódás: a térhez való viszonyulás, a téri irányok ismerete, a tárgyak alak, forma, nagyság, szín szerinti pontos észlelése- az olvasás és írástanulás alapfeltétele,  Hiánya az olvasás-és írászavart előlegezi meg,  Testséma: fontos, hogy a gyermek ismerje minden testrészét, érzékszerveit, testének jobb-bal oldalát,  A testséma ismerete alapját képezi a téri tájékozódásnak, hozzásegít ahhoz, hogy a gyerek megtanulja és használja a jobbra-balra, alatta-fölötte, előtte-mögötte relációkat – segítheti az iskolában a hasonló formájú betűk (B-P, b-d, ) írását,  iránytévesztés: a soralkotást jobbról-balra végzi, rajzait is ilyen irányba kezdi el,  A testtudat, a testkép ismerete a test szubjektív megtapasztalása, mely a mozgásokban, később az emberábrázolásokban jut kifejezésre (Papp, 2008).  A finommozgások fejlettségére utalnak. A vállöv, könyök, ujjak, csukló fejlettsége.  A kéz csak 10-12 éves korban éri el a csontosodásban a teljes érettséget.  Kulcsár (2000) arra figyelmeztet, hogy azzal, hogy hat évesen megtanítjuk írni, beleszólunk a természet rendjébe.  A gyermek finommotorikus képességeinek mérésekor az alábbiakat vizsgáljuk:  széttárja az ujjait és minden ujjbegyet meg tud érinteni hüvelykujjával  kalapáccsal betud ütni egy szöget,  90% -ban kifest egy színezőt, anélkül, hogy kimenne a vonalakból,  0,5 cm. Kontúr mentén képes kivágni egy képet az újságból, képeket tép ki szabadon a folyóiratokból,  Rajzaiban részleteket dolgoz ki, a színeket a valóságnak megfelelően használja,  Egyik sarokban fekvő figurát át tudja vezetni a lap tetejére, meghatározott vonalakon úgy, hogy a vonalról nem tér el,

 A hatéves gyermek idegrendszerét nagyfokú rugalmasság jellemzi, az agykéreg sejtállománya differenciálódik, növekszik az idegkapcsolatok száma, a homloklebeny fejlődése lehetővé teszi a magasabbrendű értelmi funkciók működését, az ingerekre adott válaszok differenciálta lesznek, megfigyelhető, hogy melyik agyfélteke domináns,  A láb- , szem-, és füldominancia megfigyelése szintén fontos,  a domináns oldal az amelyik lábával rúg a labdába, amelyik szeméhez emeli a fényképezőgépet, jó, ha az összes reakció a domináns kéz oldalára esik,  Ellenkező esetbe számolási, olvasási nehézségeket okozhat: nehezebben alakul ki a mennyiségfogalma, gyakran olvasnak visszafelé, cserélnek fel betűt, lassúbb, pontatlanabb beszédhallás, a ritmusérzék, dadogás, memóriazavar, akár magatartászavar is felléphet (Kulcsár 2000),  Az írás egyik feltétele a szém-kéz koordináció, a gyermek akkor képes vonalat vezetni, ha képes követni a mozgását, miközben nem a kezét nézi, hanem a szöveget,  A testi ügyesség a nagymozgások összerendezettségében fejeződik ki,  Az iskolaérett gyermek járása magabiztos, képes lábujjhegyen, sarkon járni keresztbe lépni, lassan illetve gyorsan szaladni, térdemeléssel, sarokemeléssel szaladni stb.  Az egyensúlyérzék is fontos követelménye az iskolaérettségnek,  A családon belüli beszéd fontossága,  A gyermek a beszéd révén szerzi ismereteinek nagy részét, segítségével fejezi ki magát, lép érintkezésbe környezetével,  Minél fejlettebb beszédkészséggel lép első osztályba , annál biztosabb lesz a fejlődése,  Az élő beszéd fejlettségétől függ majd az írott beszédének, az írásnak, írásbeli kifejezőkészségének mértéke, minősége,

2. Pszichés érettség – értelmi képességek fejlettsége

Szükséges mentális képességek:  Az észlelés. Óvodáskor végére az olvasáshoz és íráshoz szükséges vizuális és akusztikus észlelése egyre kifinomultabb,, észreveszi az apró különbségeket, A világ megismerése a konkrét észlelésben gyökerezik, színekben, ízekben, szagokban gondolkozik, A 6-7 éves gyermek rendelkezik a Gestalt-látással, megalkotja a részekből az egészet, ki tudja egészíteni a képeket, a betűsort szóként tudja értelmezni (Porkolábné, 2004) fejletlensége megnehezíti az összeolvasást! Térirányok észlelésének képessége Alak-háttér megkülönböztetés

 Képes az utasítások végrehajtására,  Az olvasás és írás elemeinek ismerete:  Az iskolaelőkészítő végére, el kell ismerje az írott szöveget pld. Újságban, reklámtáblán,, le tudja írni a nevét nagy írott betűvel,  Ismernie kell személyi adatait, szűkebb környezetének tárgyait, tájékozódás a szociális környezetben stb.  Képzelet, kreativitás: különbséget kell tegyen a létező és nem létező között, mi az ami a mesékben létezik csak, , a fantáziát felváltja az alkotó képzelet.

3. Szociális érettség

 Az iskolába lépő gyermek egyre önállóbbá válik,  Igyekszik a közösségbe beilleszkedni, együttműködik társaival, társas interakciókat tart fenn, érzékeny társai problémájára,  Kialakult a feladattudata, feladattartása, teljesítménymotivációja, egészséges értékorientációja (várja az iskolát),  Elviseli a monotóniát, megfelelő a türelme és kitartása,  A gyermek érzelmi és szociális fejlettsége kulcstényező az iskolai sikerek elérésében,  Szociális félénkség (visszahúzódás, szorongás ),  Mérei (2011): a gyermeknek meg kell érteni azokat a változásokat , amelyekkel szembesül iskolába lépéskor, és ennek érdekében erőfeszítéseket kell tennie,  Valóságelv: a gyermek képessé válik a szociális nézőpontváltásra, vagyis el tudja képzelni, hogy mások milyennek látják őt,  Képes az eredményt előre vetíteni, az eredményt a valósághoz méri,  Valóságelv tehát: képes megítélni , hogy feladatmegoldása, jó vagy nem sikerült, gyakran túlságosan is meg akar felelni a valóságnak,  Fontos, hogy a gyermeknek legyen önbizalma és a világba vetett bizalma,  Kudarctűrő képesség, kudarckerülő gyermek,kitartás, feladattudat,  A 6-7 éves gyermek a felnőtt-modellek által közvetített szociális normákhoz igazodik, fontos iskolába lépéskor, hogy megfeleljen a felnőtteknek, utasításait kövesse, bizalommal forduljon a felnőttekhez,

Szükséges képességek:

 A gyermek képes kell legyen 10-15 percig tartósan lekötnie magát rajzolással, színezéssel, feladatlap kitöltéssel,  Könnyedén megtanul versikéket , mondókákat,  Képes magát kifejezni egyszerűbb mondatokba,  Van némi gyakorlata finommotorikus mozgásokban (rajzol, színez, fest )  Kell legyen bizonyos szintű mennyiségfogalma (jól használja a kisebb-nagyobb, több-kevesebb fogalmát, igazodjon el 1-10 közötti számokban , értenie kell a rész- egész viszonyát.

Az iskolaéretlenség jellemzői:

  1. Biológiai, testi fejletlenség: fáradékonyság, az idegrendszeri gátlásfolyamatok lassú fejlődése, nagyfokú mozgékonyság, idegrendszeri labilitás, a figyelem könnyű elterelhetősége, szétszórtság, A visszafogott fejlődés oka lehet: érzékszervi probléma, mozgásszervi fogyatékosság vagy krónikus betegség, gyermekkori neurotikus tünetek jelenléte (félelem, szorongás, bepisilés, széklettartási problémák, negativizmus, mutizmus),
  2. Pszichológiai szempontból: Figyelem elterelhetősége, dekoncentráltság, megbízhatatlan emlékezet, felejtés, a látott, hallott dolgokból a számára fontos dolgokat jegyzi meg a gyermek, érzelmileg és a játék szempontjából fontosak a dolgok, Én- központúság, csak a saját személyére vonatkozó utasításokat hajtja végre, A magatartás szintjén: túlmozgékonyság, érzelmi , emocionális kiegyensúlyozatlanság,
Was this document helpful?

Az iskolaerettseg fogalma

Course: Pszichológia (Psz01)

174 Documents
Students shared 174 documents in this course
Was this document helpful?
A gyermek felkészítése az iskolai
tevékenységre
Az iskolakezdés esélyeit több tényező befolyásolja: a családi életre nevelés, az iskolai
életre felkészítő óvoda és a befogadó oktatási intézmény.
Az iskolaérettség milyenségét elsősorban az iskola oldaláról kell megvizsgálunk, fontos,
hogy milyen a gyerek felkészültsége az oktatásra nevelésre , illetve iskolai életének
indulása miként alapozza meg további tanulási pályafutásának sikerességét (Barabási,
2011).
A kötelező iskolai tanulmányok megkezdése nagy fordulat a gyermek és a család életében.
Megváltozik a gyermek alaptevékenysége a játék, felváltja a tanulás.
Megváltozik a gyermek környezete, napirendje, sok szabállyal most szembesül először, a
szülők is megváltozott igényekkel lépnek fel a gyermekkel szemben.
A fejlődési és érési folyamatok az egyéni az egyéni sajátosságok által befolyásolt
tempóban és csak megfelelő, ingerekben gazdag környezeti hatások eredményeképpen
haladnak kedvező irányba.
Az adottságok mellett a családi nevelés és a társadalmi meghatározottság, esetenként az
egészségi állapot is erőteljesen befolyásolja , esetleg meg is zavarhatja és hátráltatja a
fejlődés menetét.
Várható tanulási nehézségei lesznek a kisgyereknek : nehezen illeszkedik egy új
közösségbe, figyelme szüntelenül elkalandozik,hiperaktív, feladattudata, önkontrollja
fejletlen, a megértésben, a megértésben és a nyelvi kifejezésekben nehézségei vannak,
gondolkodása elmarad az életkorának megfelelőszinttől, mozgáskoordinációi vannak.
Az eset súlyosságát meghatározza, hogy hány részterületen észlelhető a fejletlenség.
Még a normál intelligenciahányadosú gyerekek részképesség-gyengesége is különösen ha
fejletlen kommunikációval társul, igen kedvezőtlen tűneteket és iskolai prognózist mutat.
Az óvodában vannak olyan esetek, amikor gyermek nem szívesen kapcsolódik be az
óvónő által kezdeményezett tevékenységbe, a téma nem köti le a figyelmüket, hamar ott
hagyják, nehezen motiválhatók.
A tanulási nehézség még nem diagnosztizálható iskoláskorban!!!
Inkább előnytelen prognózisról beszélünk!